Onze 5 thuiswerktips 👩🏽‍💻

In 2020, home is where the magic happened voor ons Poppy team. Maar hoe pak je die nieuwe manier van werken aan? In dit artikel delen we je onze 5 tips om de uitdagingen van het thuis werken te managen.

Tip #1 – Kies een vaste werkplek en wees je ervan bewust wanneer de werktijd over is 🖥

Thuiswerken, wat een mooi concept… in het begin. Geen stress in het verkeer, je start je werkdag in je pyjama, je deelt je dag in naargelang je workload… Klinkt heerlijk, toch? Maar ook al lijkt dit heerlijk, het kan snel in een nachtmerrie uitdraaien. Ik leg het uit… Je werkt een hele dag in je pyjama, met de ijskast om de hoek snack je een hele dag door, je start wat later in de ochtend maar werkt bijgevolg tot laat ’s avonds en je vergat ook nog een pauze in te lassen of te genieten van je avond, die zomaar aan je voorbij ging. Heel gemakkelijk om de tijd uit het oog te verliezen.

Hier zijn onze Poppy tips & tricks:

 • 👩🏽‍💻 Creëer een werkplek zoals je die op kantoor hebt: een tafel, computer, comfortabele stoel,… idealiter niet in je slaapkamer of keuken 😅
 • ⏰ Bepaal een routine voor je werkdag en maak ambitieuze maar haalbare to do lijstjes met prioriteiten. Deadlines zullen je helpen.
 • ✋🏻 Pauzes zijn belangrijk: of het nu om even naar buiten te gaan is, of gewoon even een thee’tje drinken, even gaan joggen of op je smartphone scrollen vanuit je zetel… af en toe moet je even weg van het werk. Op kantoor neem je ook pauzes, toch?

Tip #2 – Communicatie is key 🔑

Houd in gedachten dat je collega’s en contacten net als jou op een geïsoleerd eilandje zitten. Ze zien jou dus ook niet wanneer je praat of hen iets vraagt.

Hier zijn onze Poppy tips & tricks:

 • 💔 Neem dingen niet persoonlijk en als iets je kwetst: BEL 📲
 • 💡 Die ene mail is niet helemaal duidelijk voor je? Wat wordt er nu juist van je verwacht? BEL 📲
 • 📝 Zorg ervoor dat je to do lijstje een mix is van je prioriteiten, deadlines en team work.
 • 💝 Ook al ben je ver weg van je collega’s, vergeet af en toe de magische woorden “Hey!”, “hoe gaat het?”, “alsjeblieft” en vooral “dankjewel” niet. Kleine gebaren met een groot effect.

Tip #3 – Hou virtuele koffiepauzes ☕️

Ver weg zijn van je collega’s kan moeilijk zijn. Soms zorgt dat ervoor dat je elkaar enkel spreekt over werkgerelateerde topics. Hoe saai is dat? Doe zoals op kantoor, neem eens samen pauze om een (dit keer digitaal) koffietje te drinken, chat even, stuur eens een grap door,…

Hier zijn onze Poppy tips & tricks:

 • 🤣 Bij Poppy fun is key #sorrynotsorry. Daarom spelen we af en toe eens “rock, paper, scissors” op Slack, en plaatsen wat goede (oké soms minder goede) moppen via ons “fun” kanaal op Slack.
 • ☕️ Elke dag starten we met een digitale koffie chat meeting. No worries, daar wordt absoluut niet over werk of serieuze topics gepraat. Wél over onze Covid kapsels, trends, take-away adresjes, privé projecten,…
 • 🍻 Ben jij meer een laat-avond werker? Wij lassen hier en daar al eens een e-apero in samen. Wil je daar eens aan deelnemen? Stuur ons eens een chat, misschien nodigen we je eens uit 😃

Tips 4 – Houd efficiënte online meetings 🤳🏻

Cijfers, campagnes of projecten online bespreken kan soms wat “ugh 🤯” zijn. Maar niets is onmogelijk.

Hier zijn onze Poppy tips & tricks:

 • 📆 Houd je aan de timing en de agendapunten
 • 🤩 Omarm de video calls, maak je presentaties visueel aantrekkelijk, interessant en verstaanbaar.
 • 🎤 Deel de micro, geef iedereen een stem en maak het interactief zodat je de aandacht behoudt 💤

Tips #5 – Doe extra je best voor de nieuwkomers 👋🏼

In 2020 kwamen er 18 nieuwe Poppy collega’s bij. Niet altijd gemakkelijk om digitaal het warme ontvangst te geven zoals we dat op kantoor zouden doen.

Hier zijn onze Poppy tips & tricks:

 • 👋🏼 Breng iedereen op de hoogte van de nieuwe collega, stel hem of haar uitgebreid voor aan de anderen
 • ⏳ Maak geen onderscheid tussen een stagiair of een vaste collega, ze zijn even belangrijk.
 • ⚙️ Houd extra in de gaten of nieuwelingen alles hebben wat nodig is, zoals handleidingen, online trainingen of werkmateriaal en toestellen. 👀 Spendeer extra aandacht aan het welzijn van je nieuwe collega’s: hebben ze hun plaats gevonden in het team en lijken ze hun draai in het werk gevonden te hebben?
 • 🎁 Gaat er iemand weg? Vergeet geen afscheid te nemen… en een cadeau’tje kan nooit kwaad 😁

Maar op afstand werken heeft niet alleen betrekking op ons interne team. Het omvat ook het werken met externe partijen en vooral met in contact blijven met onze rode gemeenschap. Je zult snel ontdekken wat we hebben gedaan om dichter bij jullie te zijn dan ooit ❤️

Dit zijn slechts 5 van de honderden adviezen die er zijn om succesvol van thuis te werken. 2020 heeft ons uit onze comfortzone geduwd. Verbetering is key, maar we zijn best trots op wat we allemaal deden van thuis uit. We kijken in spanning uit naar 2021 👀 Wil je jouw ervaring met thuiswerk delen? 👉 Laat hier een berichtje voor ons achter.

Ik heb hulp nodig!