4 shared mobility trends die alomtegenwoordig zijn 📈

Sharing is caring. De homo sapiens maakte er een spel van om zoveel mogelijk te hebben, maar voor de homo futuralis is delen het nieuwe hebben.

Delen maakt het leven gemakkelijker en leuker. Die trend zet zich nu ook door naar het mobiliteitslandschap. Heb jij al eens een van deze vier shared mobility solutions geprobeerd?

Gedeelde mobiliteit bestaat al lang en jij maakt er ongetwijfeld gebruik van: openbaar vervoer, taxi’s, een wagen huren, carpoolen… Maar die traditionele vervoersmiddelen gaan stukje bij beetje plaats ruimen voor innovatieve ideeën. Waar we vroeger allemaal een ticket kochten, doen we nu alles gewoon via een app!

We zullen meteen met de deur in huis vallen. Dé vier trends op vlak van gedeelde mobiliteit zijn: de deelfiets, de elektrische deelscooter, de deelwagen en de elektrische deelstep. Ze zijn allemaal al in België te vinden en dan vooral in Antwerpen en Brussel, waar je ze alle vier al kan gebruiken.

Shared mobility

1. De fiets 🚲

De eerste ‘nieuwe’ vorm van gedeelde mobiliteit waar de Antwerpenaar mee in aanraking kwam, waren de stadsfietsen van Velo Antwerpen. Die zitten ondertussen al goed ingebakken in ’t Stad. Je kan ze unlocken met een code voor dag- en weekpassen of een heuse kaart die een jaar geldig is.

Sinds de Velo’s zijn er toch ook nog wat spelers bij gekomen zoals Cloudbike en Mobit in Antwerpen en Jump van Uber in Brussel. Het verschil met de Velo’s is dat Cloudbike, Mobit en Jump, net zoals Poppy, een free-floating systeem hebben, terwijl Velo Antwerpen met vaste stations werkt.

Poppy breidde het aantal scooters uit van 25 naar 100 elektrische deelscooters.
Poppy breidt het aantal scooters binnenkort uit van 25 naar 100 elektrische deelscooters.

2. De scooter 🛵

Waar vroeger alle rijke cool kids op hun zeventiende een scooter kregen, kan nu iedereen er gewoon eentje delen. Scooty kwam als eerste op de markt, maar heeft er nu stevige concurrentie bij van Poppy.

Poppy begon in augustus 2018 met 25 deelscooters om te testen, maar breidde zijn vloot in 2019 uit naar 100 verbeterde scooters, die een betere bereikbaarheid hebben. Alle deelscooters in Antwerpen zijn elektrisch en daarmee ook milieuvriendelijk.

3. De wagen 🚗

De grootste verandering in de shared mobility van Antwerpen kwam er met de komst van de 350 milieuvriendelijke deelwagens van Poppy. Een fiets en een scooter delen, oke. Maar een wagen? Waren de mensen daar wel klaar voor? Poppy waagde het erop, en de rest is geschiedenis.

Je hebt ook andere spelers volgens (iets) andere modellen, zoals Bolides en Cambio.

Antwerpen maakte kennis met de toekomst van de mobiliteit, want Poppy breidde na de deelwagens ook uit naar deelscooters en deelsteps.

4. De elektrische step 🛴

De allernieuwste trend is vorig jaar in Antwerpen neergestreken: de elektrische step van Bird. Ook Lime waagde een poging voet aan grond te krijgen, maar daar stak de stad een stokje voor wegens het ontbreken van een licentie. De elektrische deelstep werkt gemakkelijk: unlock hem met de app, begin een beetje te trappen en regel dan de snelheid met het hendeltje aan het stuur.

Voor Antwerpen zijn er drie spelers die een licentie hebben voor elektrische deelsteps: Bird, Circ en -jawel- Poppy! Poppy is dus de enige speler ter wereld die drie verschillende mobiliteitsoplossingen in één stad aanbiedt.

De voordelen van al deze initiatieven zijn legio: ze zijn milieuvriendelijk (Poppy is ook nog eens CO2-neutraal), ze zijn goedkoop, beter voor de verkeersstroom en ze zijn fun!

Zo kan je super gemakkelijk via de Poppy-app kiezen welk vervoersmiddel jij op dat moment nodig hebt. De app past de prijs automatisch aan naargelang jouw voertuigkeuze. Download dus snel de Poppy-app!

App Store download

Poppy on Play Store

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Jouw Poppy, jouw vrijheid
Registreer je nu